Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Το σχολείο της ζωής


Στη σύγχρονη εποχή οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από τον ωφελιμισμό, τον αμοραλισμό και τον τυχοδιωκτισμό. Ίσως μοναδική σπίθα ελπίδας αποτελεί ο εθελοντισμός ο οποίος ορίζεται ως η ανιδιοτελής προσφορά με στόχο τη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Συνήθως τον συναντάμε σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την κοινωνία μας, το περιβάλλον, τα ζώα, δηλαδή με οτιδήποτε αλληλεπιδρούμε.
Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κύματος των μεταναστών, ο εθελοντισμός έχει στραφεί περισσότερο σε πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Η συμμετοχή σε εθελοντικές πράξεις που αφορούν την κοινωνία των πολιτών,  βοηθούν τον άνθρωπο να νιώθει μέλος της κοινότητας στην οποία ζει. Μέσω αυτών προσπαθεί είτε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής σε συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη, είτε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους.
Ο άνθρωπος αποκομίζει πολλά προσωπικά οφέλη, όταν συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα,όπως ότι:
Μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς καταξιώνεται η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτό γιατί αναδεικνύεται η ουσιαστική πτυχή του ανθρώπου που είναι η ανθρωπιστική συνείδηση. Ο άνθρωπος
δείχνει τον υπέρτατο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς  να τη συσχετίζει με καμία μορφή σκοπιμότητας.
Ο εθελοντισμός είναι αποτέλεσμα  συνειδητής κι εκούσιας επιλογής και καλύπτει την ανάγκη για την προστασία του ανθρώπου σε επίπεδα αξιοπρεπούς ψυχοσωματικής και πνευματικής παρουσίας. Το άτομο υπερβαίνει το «εγώ» και την ατομικότητά του. Στόχος του γίνεται το «εμείς» και το σύνολο. Άρα συμμετέχει στα κοινά, κοινωνικοποιείται, διαμορφώνει κριτική σκέψη, ουσιαστικό προβληματισμό κι έχει σαφή άποψη για το σήμερα.
Κάθε πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μία ουσιαστική μορφή δημοκρατικής παρέμβασης. Σε αυτές τις ενέργειες η εξουσία απλά συνδράμει κι είναι κυρίαρχος ο ρόλος των πολιτών.
Καθοριστικά είναι τα οφέλη του εθελοντή. Κατακτά την απόλυτη συναισθηματική πληρότητα, βιώνει ικανοποίηση και ψυχική ισορροπία. Το συναίσθημα της προσφοράς είναι ανεκτίμητο. Εκτοπίζεται κάθε μορφή εγωισμού και με τον εθελοντισμό ο άνθρωπος μπορεί να δώσει διέξοδο σε επιλογές στις οποίες τον οδηγεί η συμβατικότητα της καθημερινότητάς του.
Καταληκτικά είναι αρκετά προφανές πως ο εθελοντισμός έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε εμάς τους νέους, αφού καλλιεργεί το αίσθημα υπευθυνότητας, την κοινωνική συνείδηση και ωριμότητα.Ειδικότερα στη χώρα μας στην οποία ολοένα και περισσότερα άτομα έχουν ανάγκη τη βοήθεια είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα, διότι η συγκεκριμένη αλληλεπίδραση θα αποτελέσει νευραλγικό σημείο για την "εκπαίδευσή" μας ως ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου