Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός

Στις 15 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο θέατρο Ακάδημος, όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση "Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός" από τον Μαυρίκιο Μαυρικίου. Αναφερόταν σε ένα παιδί που είχε βιώσει στα σχολικά του χρόνια bullying και στη μετέπειτα ζωή του ακυρώσεις κατά τη συμμετοχή του σε μουσικούς διαγωνισμούς. Σε όλη αυτήν την πορεία είχε δίπλα του τους γονείς του και κάποιους φίλους του οι οποίοι τον υποστήριζαν σε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζε και τον παρότρυναν να συνεχίσει να ονειρεύεται και να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του. Η παράσταση δημιούργησε συναισθήματα συμπόνοιας, κατανόησης, συγκίνησης αλλά και θαυμασμού αυτής της δύναμης που απαιτείται να έχουν οι άνθρωποι που βιώνουν τον εκφοβισμό. Ακόμα κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο. Ώθησε τους μαθητές να έχουν το θάρρος να επεμβαίνουν σε καταστάσεις εκφοβισμού, να μην είναι απλοί θεατές , να μη φοβούνται, ούτε να αγνοούν τέτοια περιστατικά.




Μετά την παράσταση είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον σεναριογράφο-πρωταγωνιστή, Μαυρίκιο Μαυρικίου και να τον ρωτήσουμε για το έργο. Μας πληροφόρησε ότι δεν ήταν προϊόν μυθοπλασίας, αλλά στηριζόταν σε προσωπικά του βιώματα. Εξάλλου μας τόνισε ότι και
οι υπόλοιποι ηθοποιοί δεν επιλέχτηκαν τυχαία, αλλά βασικό κριτήριο ήταν να έχουν ζήσει παρόμοιες τραυματικές εμπειρίες έτσι ώστε να μπορεί να αποδοθεί ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος μάλιστα είχε συμμετάσχει σε έναν μουσικό διαγωνισμό όπου και απορρίφθηκε και κατακρίθηκε λόγω των παραπανίσιων κιλών του. Όταν όμως τον συναντήσαμε, δεν αντικρίσαμε μια τέτοια εικόνα. Ο ηθοποιός είχε χάσει αυτά τα περιττά κιλά, πράγμα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Το γεγονός αυτό μας παρακίνησε να τον ρωτήσουμε αν ο λόγος ήταν η απόρριψη που είχε δεχτεί και ο τρόπος με τον οποίο σχολιάστηκε. Παρόλα αυτά η απάντησή του ήταν αρνητική, καθώς τα κίνητρά του ήταν προσωπικά και κυρίως υγείας. Τέλος μας συμβούλεψε να μην ακούμε τι λένε οι άλλοι, να αισθανόμαστε ωραία με τον εαυτό μας και αν κάτι το θέλουμε πολύ, να μην αφήσουμε κανέναν να μας αποτρέψει από το να το πετύχουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου