Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Επίσκεψη κ. Μπουκάλα στο σχολείο μας


Χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο σχολείο μας εκδήλωση με πρωταγωνιστή τον κ. Παντελή Μπουκάλα. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί απτό υπόδειγμα πολυσχιδούς προσωπικότητας, καθώς έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή, την αρθρογραφία, την ποίηση και τη δημοσιογραφία, έχοντας όμως σπουδάσει οδοντιατρική! 

Στη συνάντησή μας μαζί του μας δόθηκε αρχικά η δυνατότητα να εξοικειωθούμε με το δημοτικό τραγούδι και ειδικότερα με τις εκφραστικές και δομικές του ιδιαιτερότητες, οι οποίες έχουν αποτελέσει κύριο αντικείμενο έρευνάς του. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο γλωσσικός, κι όχι μόνο, πλούτος του δημοτικού τραγουδιού μπορεί να του αρκέσει ώστε το έργο του να πάρει έκταση ακόμη και 12 τόμων!

Μετά την εκτενή του αναφορά στο δημοτικό τραγούδι μάς δόθηκε ο χρόνος να του θέσουμε ερωτήσεις σχετικά με το έργο του, τις απόψεις του κι έτσι αποκομίσαμε χρήσιμες συμβουλές. 

Ερωτήματα που ξεχώρισαν αποτέλεσαν τα ακόλουθα:


1) Ενόψει των ερχόμενων εκλογών, τι θα μας συμβουλεύατε ώστε να ψηφίσουμε με υπευθυνότητα;

2) Ποια είναι η στάση σας σε αρνητικές κριτικές και τι θα συμβουλεύατε έναν μελλοντικό αρθρογράφο ως προς τη διαχείριση των αντιδράσεων των αναγνωστών;

3) Ποια είναι τελικά η "μαγεία" του δημοτικού τραγουδιού;

4) Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να κάνετε όλα αυτά που κάνετε και τι θα συμβουλεύατε τους νέους του σήμερα που τους λείπουν πολλές φορές τα κίνητρα, τα όνειρα και τα οράματα;

Έτσι:

1)  Ο κ. Μπουκάλας εστίασε στο χρέος μας να αποδείξουμε στην κοινωνία ότι αποτελούμε ενεργό μέλος της μέσω της ανάληψης της ευθύνης που μας αναλογεί και στην ανάγκη  αποφυγής  της κομματικοποίησης και των  πολιτικών ακροτήτων.

2) Επεσήμανε, αφηγούμενος και την προσωπική του εμπειρία, ότι δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις αρνητικές κριτικές και να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, μια και ο ίδιος έχει πάψει να δίνει σημασία σε τέτοιου είδους σχόλια.

3) Εκφράζοντας και τα προσωπικά του αισθήματα, διευκρίνισε ότι η "μαγεία" του δημοτικού τραγουδιού έγκειται στην ομορφιά της ιστορίας που αφηγούνται και στα σχήματα που χρησιμοποιούνται και του προσδίδουν μια μοναδική ποιότητα.

4) Μέσω του παραδείγματός του και της ζωής του προέβαλε την ανάγκη επιδίωξης των ενδιαφερόντων μας, καθώς αυτά και μόνο, τελικά, και με λίγη τύχη, μπορεί να αποτελέσουν το αντικείμενο ενασχόλησής μας για όλη μας τη ζωή.

Τέλος, μετά και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους συμμαθητές μας, καθίσαμε σε κύκλο και σε οικεία ατμόσφαιρα αποκομίσαμε σημαντικές ιστορικές λεπτομέρειες και ιστορίες του κ. Μπουκάλα οι οποίες και αποτέλεσαν σπουδαία "τροφή για σκέψη".

Η συνάντηση αυτή ήταν μια  σημαντική εμπειρία η οποία σίγουρα πρόσθεσε "βέλη" στη "φαρέτρα" του πνευματικού μας κόσμου.

Γιώργος Νικόλας Βλάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου