Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Στα παρασκήνια του ΣΚΑΙ



Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Ηλεκτρονική Σχολική Εφημερίδα” με την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος την κυρία Σκούρα Αθανασία και συνοδό καθηγητή τον κύριο Κολλιόπουλο Παναγιώτη, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ καθώς και στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Η ξενάγηση στο χώρο πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο προσωπικό της εφημερίδας και του τηλεοπτικού σταθμού και πιο συγκεκριμένα τη γραφίστρια (Art Director της Καθημερινής) Βαλεντίνα Νίκα, την επικεφαλής της ομάδας internet , Βούρβουλη Γαλάτεια και τον τεχνικό Γιώργο Σουρμαΐδη.

Σύμφωνα με την Βαλεντίνα Νίκα, δεδομένων των συνθηκών εργασίας καθώς και των απαιτητικών ωραρίων η σύνταξη μίας εφημερίδας αποτελεί μία δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Από την προηγούμενη μέρα οι συντάκτες κάνουν την έρευνά τους και προτείνουν τις ειδήσεις οι οποίες θα δημοσιευθούν την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια οι αρχισυντάκτες που είναι υπεύθυνοι για ειδικούς τομείς συγκεντρώνονται και όλοι μαζί αποφασίζουν από κοινού, μέσω συμβουλίου, για τα θέματα τα οποία θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα και τα αναθέτουν στους συντάκτες. Οι συντάκτες, αφού ολοκληρώσουν το άρθρο τους, το στέλνουν στον συντάκτη ύλης ο οποίος διορθώνει τα λάθη, γράφει τον τίτλο και επιλέγει τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άρθρο. Στη συνέχεια τη σελίδα αναλαμβάνουν οι γραφίστες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τελική εμφάνιση της σελίδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι για να επιτευχθεί η σύνταξη της εφημερίδας, όλο το προσωπικό συνεργάζεται και όλη αυτή η διακίνηση των άρθρων της εφημερίδας μεταξύ του προσωπικού γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή (server) και δεν εκτυπώνεται τίποτα.


Σύμφωνα με την αρμόδια του internet, Βούρβουλη Γαλάτεια, εξαιτίας των σύγχρονων εξελίξεων της τεχνολογίας , το internet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Βασική διαφορά της έντυπης εφημερίδας από την διαδικτυακή αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή εφημερίδα ενημερώνεται καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και εμπλουτίζεται με εικόνες, βίντεο και διάφορα link. Ο πρώτος στόχος της εφημερίδας είναι να δημοσιεύει την κάθε είδηση τη στιγμή που διαδραματίζεται, προκειμένου οι αναγνώστες να παραμένουν διαρκώς ενημερωμένοι. Στη συνέχεια, η δεύτερη αποστολή της ομάδας του internet είναι να προβάλλουν τη δουλειά των δημοσιογράφων. Ο μοναδικός, σύμφωνα με την κα Βούρβουλη, τρόπος για να προωθήσουν τη δουλειά τους είναι η ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, πρόσθεσε πως έχει δημιουργηθεί αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones για πιο άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών.



Μετά τη λήξη της ξενάγησής μας στην Καθημερινή ακολούθησε η ξενάγηση μας στους χώρους του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ. Πιο συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το ραδιοφωνικό studio, όπου ενημερωθήκαμε για τον τρόπο παραγωγής μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και τον τρόπο λειτουργίας του απαραίτητου εξοπλισμού. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ξενάγησή μας στους χώρους τηλεοπτικής παραγωγής. Επισκεφθήκαμε το Control, το Master Control, τον χώρο που φυλάσσονται τα αρχεία του ΣΚΑΙ και τη Ροή Προγράμματος. Στον χώρο του Control παρακολουθήσαμε τον συντονιστή να δίνει τις κατάλληλες εντολές και να επιλέγει από ποια κάμερα θα εμφανίζεται η εικόνα κάθε στιγμή. Στην αίθουσα του Master Control είδαμε πως από ξένα αθλητικά κανάλια επιλέγονται συγκεκριμένα αποσπάσματα, για να προβληθούν στην ελληνική τηλεόραση. Επιπλέον στην αίθουσα φύλαξης αρχείων παραδίδουν οι δημοσιογράφοι το υλικό τους (Βίντεο) και γίνεται η αποθήκευση και η αρχειοθέτησή του, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στις εκπομπές τους. Τέλος στον χώρο της Ροής Προγράμματος μάθαμε πώς ρυθμίζεται η εμφάνιση και διάρκεια των διαφημίσεων, αλλά και το πώς καθορίζεται ποιες διαφημίσεις θα προβληθούν. Επίσης το πότε μια διαφήμιση θα προβληθεί εξαρτάται από το ποσό που είναι διατεθειμένος να διαθέσει ο διαφημιζόμενος. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να παραβρεθούμε στο πλατό της εκπομπής ''Οι αταίριαστοι''  κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και να τα παρακολουθήσουμε ζωντανά.


Στο τέλος της ξενάγησης, μας μοιράστηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις της Καθημερινής, η μία με φωτογραφίες της γης από το διάστημα και η άλλη με το πλήρες ιστορικό των αποστολών APOLLO με σπάνιες φωτογραφίες και διηγήσεις.

Συντακτική ομάδα : 
Ντε Ρόζα Παλμίνι Μαρία- Τερέζα
Λαμπροπούλου Δανάη
Κορωναίου Άννα-Λάουρα
Παπαλαμπροπούλου Όλγα
Μπακαλίδου Ευρυδίκη

Ηχογράφηση: Γιαννόπαπας  Αντώνης

Φωτογράφος : Λουλούδας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου