Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ο δρόμος προς την επαγγελματική επιτυχία


Θοδωρής Πετρόπουλος
Στις μέρες μας ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους νέους είναι η εύστοχη επιλογή επαγγέλματος. Παράγοντες που εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία είναι η κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με κύριο πρόβλημα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που προκαλούν ανασφάλεια στους νέους. Ωστόσο οι νεαροί σε ηλικία άνθρωποι είναι από τη φύση τους δραστήριοι, εργατικοί και ικανοί, γεγονός που κρατά ζωντανό το όνειρο της επαγγελματικής επιτυχίας.
Κύριο προαπαιτούμενο για να μπορέσει κάποιος να βιώσει την επαγγελματική επιτυχία είναι η εύστοχη επιλογή επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή επαγγέλματος πρέπει να γίνεται κατά συνείδηση, δηλαδή το επάγγελμα πρέπει να ταιριάζει στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του ατόμου, να στηρίζεται στη δική του βούληση και να λάβει υπόψιν του τους υπόλοιπους εξωτερικούς παράγοντες. Όταν ο άνθρωπος βρει το επάγγελμα που πραγματικά του ταιριάζει, επόμενο είναι να απολαμβάνει τα οφέλη της εργασίας του, δηλαδή να παράγει έργο κατά έναν ευχάριστο για κείνον τρόπο, έτσι ώστε να του δίνονται κίνητρα για ακόμα αποτελεσματικότερη δουλειά αλλά και ευκαιρίες εξέλιξης.
Η εργασία ωστόσο είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή, που σημαίνει ότι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του, από το ωράριο ως τα ενδιαφέροντά του. Επομένως η επαγγελματική επιτυχία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίζεται στην εύστοχη επιλογή επαγγέλματος και στην ευχάριστη παραγωγή έργου.
Έτσι για να εξασφαλιστεί η επαγγελματική επιτυχία, πρέπει η εργασία να επιτρέπει στον άνθρωπο να επιτελεί και τις άλλες απαραίτητες για τη ζωή του δραστηριότητες και καθήκοντα. Δηλαδή, πρέπει να έχει περιθώριο για τα οικογενειακά του καθήκοντα και να έχει χρόνο να λειτουργήσει ήρεμα και υπεύθυνα ως πολίτης με γενικότερα ενδιαφέροντα, πέρα από τα καθαρά επαγγελματικά. Το σημα ντικότερο όμως είναι η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου και ειδικότερα ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, ώστε να εμπλουτίζεται η ζωή του ανθρώπου και με πνευματικές δραστηριότητες ξεγνοιασιάς, χωρίς το άγχος της εργασίας. Έτσι μπορεί να ηρεμεί ο εργαζόμενος, να ξεφεύγει από τη ρουτίνα και να επιστρέφει στην εργασία του ξεκούραστος, κάτι που είναι καλό τόσο για τον ίδιο όσο και για την εργασία του. Επομένως, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επαγγελματικής επιτυχίας είναι και η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής που ανατροφοδοτεί τη δημιουργικότητα του εργαζομένου.
Τέλος, σε ιδανικές ίσως για τις εργασιακές συνθήκες της εποχής καταστάσεις, ο εργαζόμενος να μπορεί σε έναν ικανοποιητικό βαθμό να καλύπτει το βιοποριστικό του πρόβλημα. Δηλαδή, να έχει τη δυνατότητα με τις οικονομικές απολαβές του να μπορεί να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του, να μπορεί να εξοικονομήσει κάποια χρήματα αλλά και να μπορέσει να μπει στη θέση του καταναλωτή, αγοράζοντας δευτερεύουσας σημασίας αγαθά, ενισχύοντας με τη σειρά του τις επιχειρήσεις.
Συνοψίζοντας, επαγγελματική επιτυχία δε σημαίνει απαραίτητα και εξέλιξη του εργαζομένου σε υψηλόβαθμο στέλεχος. Επαγγελματική επιτυχία είναι η εύστοχη επιλογή επαγγέλματος, η εξέλιξη μέσα σ’ αυτό και η απόλαυση των απολαβών, είτε υλικών είτε πνευματικών, ενώ παράλληλα να υπάρχουν προϋποθέσεις για να γευθεί ο εργαζόμενος και τις υπόλοιπες χαρές της ζωής. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου