Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Συμβουλές για έναν ασφαλή κωδικό

Οι κωδικοί στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να υποκλαπούν, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και φυσικά των ικανοτήτων των "χάκερ". Είναι λογικό ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε, όταν ορίζετε έναν κωδικό.



  1) Να αποφεύγετε τους "τεμπέλικους" κωδικούς.
Έχει αποδειχθεί ότι μεγάλο πλήθος κόσμου χρησιμοποιεί τους ίδιους, εύκολους κωδικούς, όπως 123456 και password. Ένας χάκερ μπορεί να "σπάσει" αυτούς τους κωδικούς μέσα σε δευτερόλεπτα και να υποκλέψει τα δεδομένα σας. Είναι σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιοι κοινότυποι κωδικοί.

  2) Να αποφεύγετε τους "προσωπικούς" κωδικούς.
Δεν χρειάζεται να είσαι παγκοσμίου φήμης χάκερ, για να σπάσεις κωδικούς που έχουν σχέση με γενέθλια ή το όνομα ενός ατόμου (π.χ. giannis82). Μάλιστα, πολλοί παίρνουν στοιχεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ατόμων, γεγονός που καθιστά την υποκλοπή των κωδικών τους πανεύκολη.

  3) Να αποφεύγετε ήδη υπάρχουσες λέξεις.
Λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό, αν και καθιστούν τον κωδικό μας πιο ισχυρό από το αν είχαμε βάλει τα γενέθλιά μας, πάλι είναι εύκολο να βρεθούν από τους χάκερ, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προγράμματα.

  4) Αποφυγή της αντικατάστασης γραμμάτων με αριθμούς και σύμβολα.
Οι χάκερ ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνική και είναι λογικό ότι ήδη το έχουν προβλέψει στα προγράμματά τους.

  5) Αποφυγή των δύσκολων κωδικών.
Ναι μεν είναι ισχυροί αλλά είναι και πολύ δύσκολο να τους θυμόμαστε. Σε περίπτωση που τους έχουμε σε αρχείο, είναι πάλι πιθανό να υποκλαπούν.

  6) Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες συνδέεστε.
Όσο ισχυρός και να είναι ο κωδικός αυτός, μία διαρροή σε μία από τις ιστοσελίδες φτάνει, για να βρεθούν πληροφορίες από όλους τους λογαριασμούς σας.

 Πώς να φτιάξετε έναν ισχυρό κωδικό


Ο συνδυασμός "ασύνδετων" λέξεων μεταξύ τους είναι το κλειδί για έναν ισχυρό κωδικό. Ας πούμε πως το αμάξι σας είναι ένα Toyota του 96. Μπορείτε τότε να κάνετε τον κωδικό σας: Odigo.Ena.Toyota96 . Τότε:

  • Κανείς δεν θα μπορέσει να τον μαντέψει ακόμα κι αν ξέρει για το αμάξι σας
  • Δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό
  • Είναι πολύ εύκολο να τον θυμόσαστε
  • Είναι ένα password με 18 χαρακτήρες που περιλαμβάνει κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς, και σημεία στίξης. 
Ένας τέτοιος κωδικός είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Μάλιστα, υπάρχουν  4.225.684.238.917.218.534.300.824.429.126.495 πιθανοί συνδυασμοί!
Ακόμα κι αν ένας υπολογιστής δοκίμαζε 100 τρισεκατομμύρια κωδικούς το δευτερόλεπτο, θα χρειάζονταν 1,3 τρισεκατομμύρια χρόνια, για να δοκιμάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Είναι τότε, προφανώς, ένας ισχυρός κωδικός.










Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ένα password manager. Αυτό το πρόγραμμα είναι μία υπηρεσία διαχείρισης κωδικού, η οποία παράγει τυχαίους, ισχυρούς κωδικούς για εσάς που αποθηκεύονται σε μια σελίδα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το LastPass.

Αν και σε ένα τόσο επικίνδυνο περιβάλλον σαν τον κυβερνοχώρο είναι δύσκολο να προστατευτούμε, είναι καλό να ακολουθούμε αυτές τις συμβουλές για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς.

Πηγή: pcsteps, techgear

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου