Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΕΛΒΕΤΙΑ

Η πολυήμερη εκδρομή στην Ελβετία φάνταζε άπιαστο όνειρο. Κι όμως έγινε πραγματικότητα! Τα συναισθήματα που μας κατέκλυζαν όταν διοργάνωναν οι καθηγητές αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικά. Όμως για να μην επεκταθούμε, ας ξεκινήσουμε την εξιστόρηση των γεγονότων.


Την πρώτη μέρα γεμάτοι ενθουσιασμό επισκεφτήκαμε τους καταρράκτες του Ρήνου στο Schaffhausen της Γερμανίας, όπου αντικρίσαμε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο. Ακολούθησε μια περιήγηση στα μονοπάτια της παλιάς πόλης της Βέρνης με τα συντριβάνια, τα αγάλματα και τα γραφικά κτίρια. Κάποια από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε εκεί ήταν ο Πύργος του Ρολογιού και το σπίτι του Einstein. Το ρολόι αυτό δεν είναι απλά ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ελβετίας, είναι ένα μνημείο της ανθρωπότητας, που άλλαξε τον κόσμο και κυρίως τον τρόπο που μετράμε τον χρόνο. Το σπίτι του Einstein όπου και ο μεγάλος αυτός επιστήμονας ανέπτυξε τη θεωρία της Σχετικότητας, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Έπειτα επισκεφτήκαμε τον εξωτερικό χώρο του
Ολυμπιακού μουσείου της Λωζάνης όπου και αποθανατίσαμε ένα μνημείο προς τιμήν της ολυμπιακής φλόγας στο οποίο αναγράφονται αρχαίες ελληνικές φράσεις. Στην επιστροφή προς το ξενοδοχείο απολαύσαμε την εκπληκτική θέα της ελβετικής ριβιέρας και πιο συγκεκριμένα το πολυσύχναστο θέρετρο Μοντρέ με φόντο τις χιονισμένες Άλπεις.

 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας διασχίσαμε τα φυσικά σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας. Μία στάση έγινε στις πηγές Evian στις οποίες δοκιμάσαμε το διάσημο μεταλλικό νερό και έπειτα είχαμε ελεύθερο χρόνο στη μαγευτική "Βενετία των Άλπεων", το Annecy. Μια γέφυρα χώριζε την πανέμορφη λίμνη από τα κανάλια με τον φυσικό βιότοπο κύκνων. Οι γραφικές καφετέριες, μπιστρό, με συντροφιά κλασικών τραγουδιών θύμιζαν παλιές γαλλικές ταινίες . Τα στενά με τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες συνέβαλαν στην καθολική αίσθηση της μαγείας που προσφέρει μια ξένη χώρα.


Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο του κόσμου, το CERN. Στην αρχή, παρακολουθήσαμε την πειραματική φυσικό Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, συντονίστρια εκλαΐκευσης και επικοινωνίας για το ALICE, η οποία μας ενημέρωσε για τις έρευνες που γίνονται στο ερευνητικό κέντρο, καθώς και την προσωπική της συμμετοχή στο πείραμα ALICE, το πείραμα βαρέων ιόντων του LHC. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου του CERN, το ονομαζόμενο Globe Of Science and Innovation. Το αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν ωστόσο η περιήγηση στον επιταχυντή αδρονίων  CMS, με τη συνοδεία εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι κατέστησαν το πολύπλοκο αυτό πείραμα κατανοητό σε εμάς και μας ενημέρωσαν πλήρως για τις τελευταίες του εξελίξεις. Το τελευταίο μας απόγευμα στην Ελβετία, ήταν στη Γενεύη, την πόλη με το θεαματικό συντριβάνι Jet d'Eau το οποίο εκτοξεύει νερό σε ύψος 140 μέτρων, με το Flower Clock και με το Τείχος της Μεταρρύθμισης. Εκεί μας δόθηκε  και η ευκαιρία να κάνουμε τις αγορές μας και να εξερευνήσουμε, ο καθένας προσωπικά, την περιοχή. 



Η τέταρτη και τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη της Λουκέρνης. Η πρώτη μας στάση ήταν στο θρυλικό σκαλιστό λιοντάρι (μνημείο λέοντος) και στο αξιοθαύμαστο λείψανο της εποχής των παγετώνων ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών. Ακολούθησε βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε αναμνηστικά και να δούμε μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής, τη γέφυρα Σαπέλ, το παρεκκλήσι Σαν Πιερ και το Δημαρχείο. Και κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στην ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΕΛΒΕΤΙΑ...

Τέλος κρίνουμε αναγκαίο να ευχαριστήσουμε όλους τους καθηγητές που συνόδευσαν στην εκδρομή αυτή και ιδιαίτερα τον κ. Καλογεράκο  που την διοργάνωσε με ζήλο και αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία  να γνωρίσουμε νέους τόπους, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και πάνω απ' όλα να έρθουμε πιο κοντά τόσο με τους συμμαθητές όσο και με τους καθηγητές μας. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη περιπέτεια, γεμάτη συναισθήματα!!!


Δικαία Παπακαλοδούκα
Γιώργος Σεραφείμ
Φωτογραφίες:Σελήνα Ταμαζάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου