Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ

Περίληψη:

Η ταινία αφηγείται τη ζωτικής σημασίας ιστορία μιας ελίτ ομάδας Αφρο-Αμερικανών γυναικών μαθηματικών της NASA, η οποία βοήθησε την Αμερική να κερδίσει τους αντιπάλους της στη Σοβιετική Ένωση στον αγώνα των διαστημικών αποστολών.

Υπόθεση:

Όλοι ξέρουμε για την αποστολή Apollo. Όλοι μπορούμε αμέσως να πούμε τα ονόματα των ατρόμητων αστροναυτών που πήγαν πρώτοι στο διάστημα: Τζον Γκλεν, Άλαν Σέπαρντ και Νιλ Άρμστρονγκ. Παρ’ όλα αυτά, η Κάθριν Τζόνσον, η Ντόροθι Βον και η Μαίρη Τζάκσον δεν είναι ονόματα που θα συναντήσει κανείς στα σχολικά βιβλία. Ακόμη χειρότερα, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξη και την επιστημονική παρακαταθήκη τους στην παγκόσμια ιστορία. 

Παραγωγή:Αμερικανική Σκηνοθεσία: Θίοντορ Μέλφι
Πρωταγωνιστούν:  Ταράτζι Π. Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Τζανέλ Μόνα, Κέβιν Κόστνερ, Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Πάρσονς


Η γνώμη μας:

Η ταινία μάς φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα. Είχε πολλά ηθικά διδάγματα και πιστεύουμε πως στις μέρες μας θα έπρεπε να προβάλλονται πιο συχνά ανάλογες ταινίες , γιατί παρόλο που η λευκή φυλή φαίνεται να έχει αποδεχθεί πλήρως την έγχρωμη, η αποδοχή αυτή, τις

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΕΛΒΕΤΙΑ

Η πολυήμερη εκδρομή στην Ελβετία φάνταζε άπιαστο όνειρο. Κι όμως έγινε πραγματικότητα! Τα συναισθήματα που μας κατέκλυζαν όταν διοργάνωναν οι καθηγητές αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικά. Όμως για να μην επεκταθούμε, ας ξεκινήσουμε την εξιστόρηση των γεγονότων.


Την πρώτη μέρα γεμάτοι ενθουσιασμό επισκεφτήκαμε τους καταρράκτες του Ρήνου στο Schaffhausen της Γερμανίας, όπου αντικρίσαμε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο. Ακολούθησε μια περιήγηση στα μονοπάτια της παλιάς πόλης της Βέρνης με τα συντριβάνια, τα αγάλματα και τα γραφικά κτίρια. Κάποια από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε εκεί ήταν ο Πύργος του Ρολογιού και το σπίτι του Einstein. Το ρολόι αυτό δεν είναι απλά ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ελβετίας, είναι ένα μνημείο της ανθρωπότητας, που άλλαξε τον κόσμο και κυρίως τον τρόπο που μετράμε τον χρόνο. Το σπίτι του Einstein όπου και ο μεγάλος αυτός επιστήμονας ανέπτυξε τη θεωρία της Σχετικότητας, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Έπειτα επισκεφτήκαμε τον εξωτερικό χώρο του

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ειρήνη από γυαλί


Μπορεί πολεμικές συρράξεις οικουμενικού χαρακτήρα να εκλείπουν στις μέρες μας, εντούτοις, οι πολεμικές προκλήσεις στο Αιγαίο από τη γειτονική χώρα έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι η σταθερότητα της ειρήνης δεν είναι και τόσο άθραυστη. Μολονότι, πλέον, είμαστε συνηθισμένοι σε ένα εν γένει ειρηνικό κλίμα με σποραδικές εναέριες και θαλάσσιες εντάσεις, πάντα τελικά ο κίνδυνος για μια απρόοπτη σύγκρουση ελλοχεύει. Ομολογουμένως το θέμα του πολέμου δεν συγκινεί μεγάλη μερίδα του νεανικού πληθυσμού, καθώς ίσως του φαίνεται σχετικά απόμακρο ή αδιάφορο. Είναι λες και κάθε παραδοχή της ευεργεσίας της ειρήνης για την ανθρωπότητα να έχει παραγραφεί και να υπάρχει στη συνείδησή μας πλέον μονάχα μια θολή κι ασαφής εικόνα για το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης. Σε ώρες σαν κι αυτές αξίζει να δώσουμε, λοιπόν ,έμφαση στη σημασία της κατοχύρωσης της ειρήνης που τόσο θεωρείται δεδομένη.
Αρχικά, κατοχυρώνοντας την ειρήνη διασφαλίζονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψυχική και η ηθική υγεία. Ζώντας σε καθεστώς ειρήνης και δίχως το σκότος του πολέμου, μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια, χωρίς τον φόβο των βασανιστηρίων και του θανάτου. Η ανυπαρξία βασανιστηρίων με τη σειρά της και η νομική τους απαγόρευση προάγει την ψυχική υγεία από τη στιγμή που περιορίζονται τα αισθήματα του πόνου και του τρόμου, ενώ ενισχύεται η γαλήνη. Σε καιρό ειρήνης επικρατεί, φυσικά, και η ηθική υγεία, καθώς ευδοκιμούν οι παραδόσεις, τα χρηστά ήθη και οι αρχές. Ανατρέφονται υγιείς προσωπικότητες με αξίες, καλλιεργημένες στον αλληλοσεβασμό και την ανθρωπιά που καρπώνονται τα οφέλη της ελευθερίας.
Επιπλέον, από τη στιγμή που η ειρήνη μεταφράζεται και σε κέρδος σε ανθρώπινες ζωές, εξασφαλίζεται κι η επιβίωση των νέων που τόσο θετικά συνδράμουν στη διαμόρφωση της αλλαγής, Με την ευρηματικότητά τους, αενάως αναζητούν την καινοτομία και συνεισφέρουν στην πνευματική πρόοδο. Η επιβίωση των νέων μεταφράζεται σε διεύρυνση της γνώσης που οδηγεί στην ανάπτυξη των επιστημών, που δύνανται να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πνευματικής προόδου, προάγεται , σε περίοδο ειρήνης κι η παιδεία κι οι τέχνες ∙ δίνεται στον καθένα μας η δυνατότητα να μορφώνεται μέσω της διά βίου εκπαίδευσης, να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, να οξύνει την κριτική του σκέψη, να καρπώνεται ψυχαγωγικές απολαύσεις, πράγμα που συλλογικά συνεπάγεται υψηλό πνευματικό επίπεδο για την εκάστοτε κοινωνία.
 Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ειρήνη ευνοεί τη συναναστροφή των λαών. Αφενός προωθείται η ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας και διευκολύνεται η σύναψη οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των κρατών ∙ χαρακτηριστικό, πλέον, τέτοιο παράδειγμα διακρατικής

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Επίσκεψη στην ΕΡΤ


Στις 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΡΤ, για τους
μαθητές που συμμετέχουν στη δημιουργία της σχολικής εφημερίδας του

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Άρθουρ Σοπενχάουερ

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

"Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη."

"Από τα μικροπράγματα καταλαβαίνουμε καλύτερα τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Γιατί στα μεγάλα είναι πιο προσεκτικός και κρύβεται."




Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ ήταν στοχαστής και ιδεαλιστής. Θαυμαστές του υπήρξαν διάσημοι συγγραφείς όπως Τόμας Μαν, Μάρσελ Προυστ, Φραντς Κάφκα, Λέων Τολστόι. Ο τελευταίος τον εκθειάζει ως τη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα. Αδιαμφισβήτητα κατέχει νευραλγικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου τρόπου σκέψης με τις αντιλήψεις του για την ανθρωπότητα,τη θρησκεία και τη ρητορική.


Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1788 στο Ντάντσιχ (το σημερινό πολωνικό Γκντανσκ), μια πόλη που ανήκε στη Χανσεατική Λίγκα και είχε έντονη διεθνή εμπορική δραστηριότητα. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια εμπόρων, γεγονός που συνέβαλλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδεύσει σε πολλές χώρες από νεαρή ηλικία. Αρχικά προσπάθησε να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση αλλά ο ρόλος του εμπόρου και τραπεζίτη δεν ταίριαζε με τον φιλομαθή χαρακτήρα του, επομένως στράφηκε προς τις ακαδημαϊκές σπουδές.

Το 1813 έγραψε τη διατριβή του με τίτλο ‘Η τετραπλή προέλευση της αρχής του επαρκούς αιτίου’ η οποία απoτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα φιλοσοφίας του, αφού εκεί διαμόρφωσε για πρώτη φορά τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσε αργότερα για να χαρακτηρίσει αγύρτες και τσαρλατάνους τους κυριότερους γερμανούς ιδεαλιστές φιλοσόφους της εποχής, και συγκεκριμένα τον πρώην