Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


 Την Τρίτη 17/10/2017 οι Α΄, Β’ και Γ’ τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό πρόγραμμα με θέμα «Οι κίνδυνοι που κρύβει το Διαδίκτυο». Αρμόδιοι αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας έκαναν μια παρουσίαση για τις απειλές που υπάρχουν στον διαδικτυακό χώρο και τους τρόπους με τους οποίους, ως νέοι, μπορούμε να προφυλαχτούμε ώστε να μην γίνουμε θύματα κλοπής προσωπικών δεδομένων, ανεπιθύμητων συναλλαγών ή του λεγόμενου «cyber-bullying», .
Το πρόγραμμα ήταν άψογα οργανωμένο και διαμορφωμένο κατάλληλα με αποτέλεσμα να μην χάνεται το ενδιαφέρον. Αυτό επετεύχθη με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού και κυρίως ολιγόλεπτων βίντεο. Συνεπώς, μέσω της ενημέρωσης λάβαμε αρκετές γνώσεις για το πώς να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, να κρατάμε ασφαλή τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή από τις διαδικτυακές απάτες και, τέλος, για το πού μπορούμε να απευθυνθούμε σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με ανεπιθύμητα μηνύματα και απειλές. Συγκεκριμένα, μας συμβούλεψαν να αποφεύγουμε τις αγορές μέσω κοινόχρηστων υπολογιστών, να είμαστε επιφυλακτικοί στις “μεγάλες” προσφορές και να είμαστε υποψιασμένοι όταν μια ιστοσελίδα μας ζητά πολλές προσωπικές πληροφορίες όπως π.χ κωδικούς. Επιπλέον, επισήμαναν τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν κάνουμε “check-in” , αναφέροντας πραγματικά περιστατικά. Τέλος, επειδή ό,τι “ανεβαίνει” στο Διαδίκτυο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και μετά τη διαγραφή του και μπορεί μελλοντικά να μας επηρεάσει αρνητικά (π.χ στην εύρεση εργασίας), οφείλουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αναρτήσεις μας, όπως ενημέρωση κατάστασης και φωτογραφίες.
Γενικά, ήταν μία δράση που μας προέτρεψε να είμαστε πάντα προσεκτικοί μιας και ο ψηφιακός κόσμος, παράλληλα με τον πραγματικό γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cyberalert.gr ή καλέστε στο 111 88.
Καλύβα Δέσποινα
Κορωναίου Ναταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου