Από όλες τις αισθήσεις μας ενδεχομένως η πιο σημαντική να είναι αυτή της όρασης. Και δικαιολογημένα μάλιστα αφού τα μάτια μας αποτελούν παράθυρα προς το περιβάλλον και νέους ορίζοντες. Η μελέτη λοιπόν αυτής της αίσθησης μας άνοιξε ένα νέο πεδίο που αφορά την βιολογία και από ότι φαίνεται και τη φυσική. Το μυστήριο του φωτός απασχόλησε όντως μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας και το καθένα από αυτά, συμμετείχε στη λύση του μυστηρίου. Ίμπν Αλ-Χαϊθάμ, Φρεσνέλ, Μάξγουελ και Αϊνστάιν ήταν απλώς λίγοι από τους πνευματικούς γίγαντες που υπήρξαν πρωτοπόροι στην άρση του πέπλου του μυστηρίου που καλύπτει το φως.
Προς τιμήν λοιπόν αυτών των ανθρώπων και του έργου τους, το 2015 θα εορταστεί το "Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών Βασισμένων στο Φως" στο πλαίσιο του θεσμού των "διεθνών ετών".
Εύλογα όμως αναδύεται το ερώτημα: Για ποιο λόγο το 2015 από όλες τις άλλες χρονιές έχει επιλεγεί για τον εορτασμό αυτό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το 2015 επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων,
όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου
οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν Αλ- Χαϊθάμ, τα 200 χρόνια
από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική
φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ
για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες
τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά
και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν,
που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την
περιγραφή του χωροχρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου