Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

                  
Στις 25.02.2014 η τεχνολογική και θετική κατεύθυνση της Β’ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: κος Κατσίπης ( διοργανωτής της επίσκεψης), η κα. Ξαγοράρη και η κα. Σκούρα. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την αίθουσα υποδοχής της Βουλής όπου έγινε μια γενική ενημέρωση για το θεσμό της δημοκρατίας και την ιστορία του. Πληροφορηθήκαμε εκτός των άλλων για την ιστορία του κτιρίου ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο.
Αρχικά, ενημερωθήκαμε ότι το 1843, ο βασιλιάς Όθων μαζί με την Αμαλία εγκαταστάθηκαν στα Ανάκτορα. Ακολούθησε μια μεγάλη πυρκαγιά το 1909 από την οποία το κτίριο καταστράφηκε. Ως αποτέλεσμα, παύει να χρησιμοποιείται ως έδρα της Βασιλικής Οικογένειας. Μετά από 26 χρόνια, την 1η Ιουλίου του 1935, αρχίζει εκεί τις εργασίες της η Ε’ Εθνική Συνέλευση στην νέα αίθουσα Ολομέλειας. Από τότε μέχρι τώρα χρησιμεύει ως αίθουσα σύσκεψης των 300 Βουλευτών της χώρας μας.
Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες «Χαρίλαος Τρικούπης» και «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δύο αίθουσες οι οποίες λειτουργούν ως μουσεία με εκθέματα από τους παλιούς πολιτικούς της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η ζωφόρος που εκτείνεται σε όλο το χώρο της πρώτης από τις δύο αίθουσες και απεικονίζει ιστορικές σκηνές με κεντρικό θέμα την Ελληνική Επανάσταση από την ύψωση της σημαίας στην Αγία Λαύρα μέχρι την άφιξη του Όθωνα,πρώτου βασιλιά της Ελλάδος. Έγινε επίσης επίδειξη εκλογής αντιπροσώπων με σφαιρίδια.
Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στην Ολομέλεια της Βουλής και μας δόθηκε η ευκαιρία να καθίσουμε στα έδρανα των βουλευτών. Μάθαμε ποιες είναι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων της τωρινής Κυβέρνησης στην αίθουσα, καθώς και το ποιος είναι ο ρόλος και η θέση σημαντικών, για τη σωστή τέλεση της συνεδρίασης, προσώπων.

 Η επίσκεψη στον οίκο της δημοκρατίας μας άφησε άριστες εντυπώσεις και βοήθησε στο να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο το δημοκρατικό μας πνεύμα αλλά και να εμπεδώσουμε τη λειτουργία και ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην πατρίδα μας.

Συντάκτης: Νάσια Κόκλα          
Επιμέλεια: Χριστιάνα Σοφαντζή  
Μαρία Στρούβαλη    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου