Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Ελεύθερος χρόνος και τεχνολογία!


Παλαιότερα, καθώς δεν υπήρχε ούτε η τηλεόραση ούτε οι υπολογιστές, οι άνθρωποι στον ελεύθερο χρόνο τους διάβαζαν βιβλία, ακούγανε ραδιόφωνο, πήγαιναν βόλτες. Τώρα πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ψυχαγωγίας μας είναι ότι έχει να κάνει με υπολογιστή και τηλεόραση. Έτσι χάνουμε την παλιά έννοια του ελεύθερου χρόνου.

Η τεχνολογία έχει μια θετική επίδραση στην κατανάλωση του χρόνου που ξεφεύγουμε από όλα αυτά που μας κουράζουν και μας βάζουν σε διαδικασία άγχους και αρνητικής σκέψης. Πρώτα από όλα έχουμε άμεση πρόσβαση σε κάθε τι που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί και έτσι μας εξασφαλίζει χρόνο. Ακόμα, όταν για διάφορους λόγους, όπως ασθένειες ή οικονομική κρίση, δεν μπορούμε να βγούμε έξω έχουμε κάτι να ψυχαγωγηθούμε και να περάσει κάπως πιο ευχάριστα η ώρα μας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αυξάνει τους ρυθμούς με τους οποίους πρέπει να κινούμαστε μέσα στο ίδιο πάντα χρονικό πλαίσιο. Κάνει τη δουλειά μας πιο απαιτητική και μας πιέζει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, τουλάχιστον ως προς την ποσότητα. Μας δημιουργεί, έτσι, περισσότερες υποχρεώσεις και μας αφήνει λιγότερο ελεύθερο χρόνο.

Από την άλλη πάλι, παραβλέποντας τα θετικά στοιχεία που έχει η τεχνολογία. επιλέγουμε να μη συμπεριλαμβάνουμε στις αιτίες του προβλήματος, ίσως την πιο σημαντική. Το ότι μας δίνει δηλαδή πολλές ευκαιρίες να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα και για τις οποίες διαθέτουμε άπλετο χρόνο.


Ξοδεύουμε πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή κοιτάζοντας την σελίδα στο Facebook και στο Twitter για να δούμε τι έχουν γράψει οι διαδικτυακοί φίλοι μας. Κι όμως αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο που ίσως να μπορούμε να κάνουμε. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε.

Οποιοδήποτε θέμα θέλουμε να εξετάσουμε καταφεύγουμε στις μηχανές αναζήτησης των υπολογιστών. Ενώ πριν την εμφάνιση των υπολογιστών πηγαίναμε να αναζητήσουμε απαντήσεις στις εγκυκλοπαίδειες των σπιτιών μας ή των φίλων μας και σαν τελευταία λύση ήταν να ψάξουμε στις βιβλιοθήκες της πόλης μας και έτσι να έρθουμε σε επαφή με κόσμο και να συζητήσουμε με άλλους ανθρώπους για την λύση του προβλήματός μας. Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουμε λιγότερο ελεύθερο χρόνο καλύπτοντας τον πιο παραγωγικά από ότι τώρα με την χρήση υπολογιστή.

Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο να μπορούμε να το παρακολουθούμε μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή. Έτσι, όμως, χάνουμε την ευκαιρία να ζήσουμε πραγματικά σε ζωντανό χρόνο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Για παράδειγμα, μια ωραία θεατρική παράσταση την οποία θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε σε μια φαντασμαγορική αίθουσα θεάτρου, με την ανάλογη προετοιμασία από εμάς, παρέα με άλλους συνανθρώπους μας καταλήγουμε καθισμένοι σε έναν καναπέ φορώντας πιθανόν τις πιτζάμες μας στο δωμάτιο του σπιτιού μας.

Ελάχιστες φορές στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε σε άμεση επαφή με άλλους ανθρώπους κάνοντας μια εποικοδομητική συζήτηση και χρήση της ελληνικής γλώσσας. Αντιθέτως, με την τεχνολογία έχουμε φτάσει σε σημείο τον ελεύθερο χρόνο μας να τον καταναλώνουμε στον υπολογιστή και με ανταλλαγή μηνυμάτων γραμμένα σε παραποίηση της ελληνικής γλώσσας.

Αρνητική επίδραση έχει και στο θέμα του αθλητισμού καθώς περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και δεν πηγαίνουμε σε ένα γυμναστήριο ή δεν βγαίνουμε έξω να αθληθούμε εις βάρος της σωματικής υγείας. Τέλος, την ίδια επίδραση δημιουργεί απέναντι στην απόκτηση γνώσεων και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μέσω της ανάγνωσης διαφόρων βιβλίων.Βιβλιογραφία


Σοφαντζή Χριστιάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου