Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η εξάρτηση των νέων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

   Η σημερινή γενιά φαίνεται να έχει "κολλήσει" με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής επικοινωνίας. Τα ποσοστά δείχνουν πως η εξάρτηση αυτή αρχίζει ολοένα και περισσότερο από μικρή ηλικία.

  Επικρατεί  η αντίληψη  ότι τα παιδιά από νεαρή  ηλικία , πρέπει να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να συμβαδίσουν με αυτήν την αλλόκοτη γενιά της τεχνολογίας. Οι γονείς περνούν στα παιδιά τους την ιδέα του ότι το διαδίκτυο είναι ο μόνος τρόπος ψυχαγωγίας, επικοινωνίας αλλά και για να πετύχεις αυτό που θες στη ζωή.
Αυτή η εξάρτηση είναι η μάστιγα πολλών προβλημάτων στην κοινωνία μας. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας  και δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" η έρευνα δείχνει πως η πλειονότητα των εφήβων στη χώρα μας περνούν ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους μπροστά σε συσκευές με οθόνη. Ένας στους επτά εφήβους εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του ίντερνετ,ενώ αρκετοί ασχολούνται και με τον τζόγο. Ένα στα οχτώ αγόρια βρίσκεται σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο, ενώ το 4,2% έχουν ήδη προβληματική ενασχόληση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ο χρόνος που αφιερώνουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές. Η έρευνα λέει πως οι περισσότεροι από τους μισούς εφήβους, ηλικίας από 11-15 ετών,(54,5%), περνούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο κ.α.), τα αγόρια μάλιστα σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (60,3%) από  τα κορίτσια (48,7%).
   Τα ποσοστά που αναφέρθηκαν στην έρευνα εκφράζουν τη σημερινή ανθρώπινη αθλιότητα στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Έχει χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία, γινόμαστε ολοένα και λιγότερο έξυπνοι λόγω του ότι "τρώμε" ό,τι μας πασάρουν στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για το κοινό καλό, όλοι στρεφόμαστε προς το δικό μας συμφέρον. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες ολόκληρες για τα αρνητικά από την εξάρτηση αυτή αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός, συμμαθητές μου, σκοπός μας είναι να συνειδητοποιήσουμε την τραγική μας κατάσταση και να κινητοποιηθούμε. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, μπορούμε να κάνουμε την αρχή και να αποτελέσουμε κίνητρο και για τους άλλους. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε, όλοι μαζί σαν μια γροθιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου