Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Συνέντευξη με τον δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Στέλιο Μαμαλάκη

 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας, στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Climates Detectives» που διοργανώνεται από την ESA «Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Διαστήματος» με θέμα την «Αλλαγή της Ακτογραμμής του Αλίμου» που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου Εξάρχου Στέλλα-Μαρία και Βιτοροπούλου Δήμητρα με υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Λούκα Μαρία συναντηθήκαμε, ημέρα Πέμπτη 4 Απριλίου, με τον Δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου , Μαμαλάκη Στέλιο, και κάναμε τις παρακάτω ερωτήσεις  αναφορικά με το θέμα του ρέματος της Πικροδάφνης.

 


Ερώτηση 1

Σύμφωνα με την ομιλία σας στο 3o FORUM του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), αναφέρατε ότι χρήζει άμεσα η  συνεργασία με τους δήμους που διατρέχει το ρέμα της Πικροδάφνης , την Περιφέρεια Αττικής,  τα συναρμόδια υπουργεία και τους συλλογικούς φορείς, για  να δημιουργήσετε ένα φορέα ο οποίος και θα αναλάβει την υλοποίηση της τελικής πρότασης που θα συνδιαμορφωθεί  με στόχο τη διαδημοτική αξιοποίηση του ρέματος και την εξασφάλιση χρηματοδότησης προτείνατε την άμεση ένταξη του φορέα σε χρηματοδοτiκά προγράμματα όπως για παράδειγμα οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.).

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν τελικά είχε ανταπόκριση αυτή η πρότασή σας από τους αρμόδιους φορείς   και ποιο είναι χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής της.

Απάντηση

Ο ΣΠΑΥ είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε για την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού αλλά ταυτόχρονα και των ανάλογων δράσεων π’εριξ του Υμμητού ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό, τι αφορά τον Υμηττό. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει τραβήξει πάρα πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πέριξ του ρέματος της Πικροδάφνης. Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι από τα μεγαλύτερα ανοικτά ρέματα που υπάρχουν στην Αττική, είναι περίπου 4,5 km , είναι τεράστια η διαδρομή που καλύπτει ξεκινώντας από τους πρόποδες του Υμηττού και φτάνει στο Παλαιό Φάληρο , οι εκβολές του είναι στο Παλαιό Φάληρο, διατρέχει 4 δήμους , έχει τεράστια βιοποικιλότητα με είδη φυτών και πουλιών (πάνω από 150 είδη διαφορετικών πουλιών ) και μια ιδιαίτερη χλωρίδα . Θεωρώ λοιπόν πως ο μοναδικός τρόπος προστασίας του ίδιου του ρέματος και να πάψει να είναι μια χωματερή , που ο καθένας πετούσε απορρίμματα μέχρι αντικείμενα μέσα στο ρέμα, είναι η δημιουργία του αντίστοιχου τέτοιου φορέα, ενός φορέα που θα συμμετέχουν σε αυτό και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι δήμοι δηλαδή ο δήμος Ηλιούπολης , ο δήμος του Αγίου Δημητρίου εκ τον οποίο διατρέχει και το μεγαλύτερο μέρος του ρέματος, ο δήμος του Αλίμου που έχει μικρή συμμετοχή και ο δήμος του Παλαιού Φαλήρου. Αυτό θα γίνει για δύο λόγους : ο ένας λόγος είναι για την προστασία του, να πάψει να είναι μια χωματερή και ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη ενός γραμμικού πάρκου κατά μήκος του ρέματος με διάφορες δράσεις.  Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ενταχθεί το έργο σε ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζαμε τους απαιτούμενους πόρους γιατί πρέπει να επιλυθούν και άλλα προβλήματα όπως πολεοδομικά κατά μήκος του ρέματος. Αυτή ήταν μια πρόταση που έκανα πριν μερικές ημέρες και δεν  έχουμε προχωρήσει καταρχήν στη  φάση προσέγγισης και την έκφραση τί γίνεται από τους άλλους δήμους. Έτυχε στο forum να είναι και ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, ο κος Φωστηρόπουλος, ο οποίος εκείνη την στιγμή εξέφρασε μια θετική πρόθεση σε αυτό αλλά αν δεν κάτσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να το συζητήσουμε δεν μπορούμε να το πούμε έτσι αυθαίρετα, άρα η πρόθεσή μας είναι σε επόμενο χρονικό διάστημα να καλέσουμε τους Δημάρχους εδώ και την Περιφέρεια και να ξεκινήσουμε στη δημιουργία του φορέα. Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

Ερώτηση 2.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα σχετικά με το Ρέμα της Πικροδάφνης κατά τη γνώμη σας και σε πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το υλοποιήσετε;

Απάντηση

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός γραμμικού εντός εισαγωγικών πάρκου, ο οποίος θα έχει παρεμβάσεις με δράσεις αθλητικού, εκπαιδευτικού  τύπου, θα μπορούσε να γίνει μια περιβαλλοντική εκπαιδευτική διαδρομή. Μιλάμε για ήπιες επεμβάσεις στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος με αθλητικές εγκαταστάσεις και κυρίως θα πρέπει να είναι μια περιπατητική διαδρομή. Έτσι μέσα στο πάρκο θα μπορεί ο άλλος να περπατήσει, να δει, να καταλάβει ότι ένας χώρος πρασίνου και αυτή είναι η βασική ιδέα και φανταστείτε ότι είναι ένας διάδρομος που ενώνει το βουνό με τη θάλασσα. Δηλαδή δήμοι που δεν έχουν θάλασσα, όπως ο Άγιος Δημήτριος και ο δήμος της Ηλιούπολης είναι δήμοι που θα μπορούσαν βρουν μια διαδρομή προς τη θάλασσα και φανταστείτε με το ποδήλατο, με ένα mountain bike να μπορείς να ξεκινήσεις και να κινηθείς κατά μήκος του ρέματος και να φτάνεις στην παραλία. Θα ήταν πολύ όμορφο και πολύ αναζωογονητικό. Μια οικογένεια

Επίσης μπορούμε να συνδέσουμε το πρόβλημα του ρέματος με την πολιτική προστασία στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Δήμος του Παλαιού Φαλήρου είχε παραθέσει και τί μεταφερόταν στην θάλασσα. Ξεθάψανε μέσα από την εκβολή που κάνει το ποτάμι στη θάλασσα λάστιχα μεγάλου μεγέθους και υδάφορα υλικά που δημιουργούσαν ένα τέτοιον όγκο, το οποίο δημιουργούσε πλημμυρικά φαινόμενα. Ένα τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο  μπορεί αύριο να καταστρέψει ζωές πολλών ανθρώπων και η πολιτική προστασία αντιμετωπίζει προβλήματα αιχμής, άρα η προστασία του ρέματος και η διευθέτησή του ως τί πρέπει να είναι, θα συμβάλλει και στην πολιτική προστασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στου 3ο FORUM που εστιάζει στην ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία και με 83 Δημάρχους – Μέλη να υπογράφουν την επίσημη διακήρυξη, θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

Η επίσημη διακήρυξη που υπογράφηκε από τα μέλη τί επίπτωση θα έχει για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών;

Απάντηση

Προστέθηκαν τελικά και άλλοι  δήμοι και έγιναν 91 και αυτό δείχνει ότι όταν γίνει κάτι οργανωμένα μπορεί να   ενεργοποιήσει την ευαισθητοποίηση και άλλων ανθρώπων και θα σου απαντήσω με ένα ρητό του Καζαντζάκη που λέει « Αν δεν δει ο θεός χέρι ανθρώπου μη και  βάλει αυτός το δικό του» . Αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν κάτσουμε όλοι μαζί να δούμε το πρόβλημα και να έχουμε τη διάθεση να το αντιμετωπίσουμε, κανένας δεν θα μας βοηθήσει, ούτε και ο θεός. Αν κάτι συμβάλλει σε αυτό συμβάλλει καταρχήν στη συνέργεια και το δεύτερο είναι προφανώς όταν στέκονται στο τραπέζι 83 90 πόλεις που ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα και έχει αντιμετωπίσει επιμέρους προβλήματα, πχ στα Τρίκαλα ο Παπαστεργίου όταν ήταν δήμαρχος αντιμετώπισε το πλημμυρικό φαινόμενο του ποταμιού που σήμερα είναι παράδεισος για τα Τρίκαλα, άρα έχει μια τεχνογνωσία για αυτό και είναι σημαντικό να μεταφέρει μια τεχνογνωσία σε εμένα που δεν την έχω και αυτά είναι αποτελέσματα μιας συνεννόησης, μιας συνεργασίας και αυτό είναι το κυρίαρχο. Και είναι σημαντικό στα σχολεία να αναπτύσσονται ομάδες και να καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι μία ομάδα. Το ταλέντο μπορεί να κερδίσει τον αγώνα, το πρωτάθλημα το κερδίζει η ομάδα πάντα.

Ερώτηση 4

Πώς η τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθήσει σε αυτό το πλαίσιο;

Απάντηση

Αυτό παρουσιάστηκε κατά κύριο λόγο στο Forum, δηλαδή κατά πόσο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σύγχρονη τεχνολογία ακόμη και σε πράγματα που ούτε καν φανταζόμαστε, δηλαδή να έχεις την τεχνητή νοημοσύνη που έχει την ικανότητα να συλλέξει και να αναλύσει megadata, πολύ μεγάλα δεδομένα και σε μηδενικό χρόνο ανταπόκρισης καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν έχετε να κάνετε μόνο με την πρόβλεψη ότι είμαστε σε μια φάση που μπορεί να έχουμε εκεί  φαινόμενο πλημμύρας ή φωτιάς, πυρκαγιών κτλ , έχει να κάνει με την εξέλιξη ενός φαινομένου δηλαδή έχουμε πυρκαγιά και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορείς να αναλύσεις σε ελάχιστο χρόνο τα καιρικά φαινόμενα , ανέμους χίλιοι παράγοντες που είναι παραμετρικό και να σου πει ότι η εξέλιξη θα γίνει προς εκείνη την κατεύθυνση με αυτό τον ρυθμό, σου δίνει τη δυνατότητα να αντιδράσεις στοχευμένα και να κάνεις παρεμβάσεις εκεί που πρέπει σε ελάχιστο χρόνο. Είναι τεράστια η συμβολή αυτή. Δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόβλεψη που είναι καυτή σημαντική αλλά έχει να κάνει και με την εξέλιξη του φαινομένου έχοντας μια προβλεπόμενη κίνηση του φαινομένου να λειτουργήσεις εσύ χαράζοντας μια στρατηγική αντιμετώπισης εκείνη τη στιγμή του προβλήματος .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου