Ας υποθέσουμε ότι η χθεσινή μας μέρα δεν πήγε και τόσο καλά: μεγάλος φόρτος υποχρεώσεων, σωματική, ψυχική εξάντληση, κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αϋπνία. Την επομένη το πρωί, ημέρα Σάββατο, πηγαίνουμε για ψώνια με τα "μούτρα ως το πάτωμα", περιμένουμε στην ουρά με αδημονία ώσπου να φτάσει η δική μας σειρά· μετά τη χθεσινή ταλαιπωρία τα όρια της υπομονής αρχίζουν και εξαντλούνται. Φτάνοντας στο ταμείο η ευγενική υπάλληλος μας εξυπηρετεί μετά χαράς, καλημερίζοντας μας και ευχόμενη να έχουμε μια καλή μέρα. Μέσα μας γνωρίζουμε πολύ καλά την ειρωνεία ανάμεσα στα λόγια της και την πραγματικότητα. Ωστόσο, όσο και να μην το πιστεύουμε η ευγενής της συμπεριφορά, αφενός μας αναζωπυρώνει την ελπίδα ότι ίσως και να είναι σήμερα καλύτερα από ότι χθες και αφετέρου διευκόλυνε την εξυπηρέτησή μας.
Η ευγένεια, λοιπόν, έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καθημερινότητα μας, όποια και να είναι αυτή. Αρχικά διότι ευνοεί την συναναστροφή μας με άλλους: η χρήση της συνιστά ένδειξη καλών προθέσεων κι έτσι προωθείται ο διάλογος μέσω του οποίου μπορούμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συνόλου, εξάλλου, στη δουλειά, στο σχολείο, στην οικογένεια, κατορθώνουμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν κάθε φορά. Έτσι από μία, μάλλον απλή εφαρμογή καλών τρόπων, μπορούμε και συνεργαζόμαστε με τους άλλους κι επιτελούνται οι λειτουργίες των ομάδων των οποίων είμαστε μέλη.
Στην περίπτωσή μας, στο σουπερμάρκετ, είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα της ευγένειας. Όταν ανάμεσα σε υπαλλήλους και πελάτες υπάρχει αμοιβαία χρήση καλών τρόπων, η εξυπηρέτηση είναι προφανώς γρηγορότερη και ποιοτικότερη. Όταν αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο στα σοβαρά, είναι προφανές ότι μπορούμε επιτυχώς να συνεργαζόμαστε με άνεση για τη διεκπεραίωση των δοσοληψιών μας που τόσο θεωρούμε αυτονόητη. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται, φυσικά, και οι σχέσεις εξάρτησης που αναπτύσσουμε με τον κοινωνικό μας περίγυρο. Προσφέροντας μια χείρα βοηθείας στον γείτονα, έστω και σε απλές περιπτώσεις όπως η έλλειψη ζάχαρης, συμπεριφερόμενοι κατά τον βέλτιστο τρόπο, επιτυγχάνουμε τη δημιουργία του αισθήματος ασφάλειας, τη βεβαίωση ότι όντως η στήριξη και η αλληλοβοήθεια είναι υπαρκτές κι εφικτές.
Ας επιχειρήσουμε, τώρα, να διαπιστώσουμε την αξία των καλών τρόπων μέσω της ανάδειξης των αρνητικών επιπτώσεων της έλλειψής τους στην καθημερινότητά μας. Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνή έλλειψη του εισαγωγικού χαιρετισμού "Καλημέρα", "Γεια σας", "Καλησπέρα", και την εν γένει απότομη έναρξη μιας συνομιλίας μπορούμε ολοφάνερα να εντοπίσουμε τη διαφορά στις προθέσεις