Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Τα αρνητικά αποτελέσματα της τεχνολογίας στη ζωή μας


  Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τεχνολογία έχει ωφελήσει αναμφίβολα τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους. Χωρίς τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο κόσμος δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα. Όμως η τεχνολογία έχει εκτός από καλές και κακές συνέπειες στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Κατά αρχάς, αν και οι υπολογιστές είναι ένα σημαντικό μέρος στις ζωές μας, έχουν βάλει κάποια όρια ανάμεσα στους ανθρώπους. Με αυτό θέλω να πω ότι οι άνθρωποι από τότε που αποφάσισαν να μένουν στο σπίτι τους και να σερφάρουν στο ιντερνέτ, να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν video παιχνίδια, έχασαν την επαφή τους με άλλα άτομα. Σταμάτησαν να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους, να μιλάνε, να παίζουν παιχνίδια μαζί τους ή να διασκεδάζουν μαζί. Μια άλλη αρνητική συνέπεια είναι ότι σταμάτησαν να
γυμνάζονται όπως παλιά, με αποτέλεσμα να χάνουν τη φόρμα τους, να παχαίνουν και να αποκτούν κακές συνήθειες οι οποίες τους δημιουργούν πολλά προβλήματα υγείας.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε η τεχνολογία, είναι ότι τα αυτοκίνητα, τα κλιματιστικά καθώς επίσης και άλλες συσκευές που για να λειτουργήσουν καίνε ορυκτά καύσιμα, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την υποβάθμιση του εδάφους και την μόλυνση του νερού. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ο πλανήτης έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στην ξηρά και στη θάλασσα. Επίσης, ένα μειονέκτημα της μοντέρνας τεχνολογίας είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών, ο κίνδυνος της εξαφάνισης πολλών ειδών ζώων και φυτών, καθώς επίσης και οι άμεσες επιπτώσεις στο κλίμα όλης της γης. Επιπλέον, μειώνει τη διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων πόρων, όπως είναι η ξυλεία, το νερό, τα φαρμακευτικά φυτά και τα τρόφιμα.

Συμπερασματικά, σαν κοινωνία, είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τη νέα τεχνολογία. Σίγουρα είναι δύσκολο να απαρνηθούμε όλα αυτά τα οφέλη που δίνει η τεχνολογία στη βιομηχανία και στην καθημερινή μας ζωή. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι πληρώνουμε πολύ ακριβά τα πλεονεκτήματα και τις ανέσεις του μοντέρνου τρόπου ζωής μας.Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά όλα αυτά και να δημιουργήσουμε μια ανάπτυξη που θα παρέχει μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη φροντίζοντας τις ανάγκες όχι μόνο της γενιάς μας αλλά και των μελλοντικών γενεών.

7 σχόλια: