Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Σπουδές στην Αγγλία

Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με έναν παλιό μαθητή του σχολείου μας, τον Γιώργο Διαβολίτση, ο οποίος τώρα σπουδάζει στο Cardiff University ως Μηχανολόγος Μηχανικός.


Ποιo είναι το κόστος σπουδών;

Το κόστος σπουδών είναι από 5000 - 10000 λίρες τον χρόνο. Εξαρτάται από το πανεπιστήμιο. Συνήθως τα πανεπιστήμια της Ουαλίας κάνουν έκπτωση, ενώ της Αγγλίας όχι.
Έχεις τη δυνατότητα να πάρεις φοιτητικό δάνειο και να το εξοφλήσεις, όταν τελειώσεις τις σπουδές σου με τη δουλειά που θα σου παρέχουν, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη.

Έχει φοιτητικές εστίες και ποιο είναι το κόστος;

Η διαμονή σε φοιτητική εστία παρέχεται από το Πανεπιστήμιο, αλλά μόνο για τον πρώτο χρόνο. Το κόστος της διαμονής στην φοιτητική εστία είναι αρκετά χαμηλό από ότι αν έμενες σε εστία εκτός Πανεπιστημίου.
Έχει όμως το μειονέκτημα ότι έχει κοινή κουζίνα και υπάρχει η πιθανότητα κοινού μπάνιου.
Είσαι όμως κοντά στο Πανεπιστήμιο.

Υπάρχει εναλλακτική να μείνεις σε ιδιωτική φοιτητική εστία;

Ναι, το κόστος όμως θα κυμαίνεται από 300-500 λίρες, αλλά περιλαμβάνει το κόστος της θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, του νερού και της πρόσβασης στο διαδίκτυο.
 
Τι γίνεται αν αποτύχεις σε κάποιο μάθημα;

Έχεις το περιθώριο να αποτύχεις σε δυο έως τρία μαθήματα ανά έτος, αλλά θα πρέπει τον Αύγουστο που θα τα ξαναδώσεις να τα περάσεις, αλλιώς θα πρέπει να ξανακάνεις την ίδια χρονιά. Επίσης αν το περάσεις τον Αύγουστο, ο βαθμός σου θα μειωθεί σημαντικά στο μάθημα αυτό. Συγκεκριμένα θα βαθμολογηθείς με τη βάση.
Τέλος, το διάβασμα είναι πολύ εντατικό, όσο σχεδόν και στις Πανελλήνιες,  λίγοι είναι οι φοιτητές που περνάνε τα μαθήματα και στο τρίτο έτος φτάνει το ένα πέμπτο περίπου των φοιτητών.

Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση;

Εκτός από τα εργαστήρια, στα άλλα μαθηματα η παρουσία στο αμφιθέατρο δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι καλό να παρακολουθείς, διότι έτσι σε γνωρίζουν οι καθηγητές. Παράλληλα, σε περίπτωση που χάσεις κάποιο μάθημα, μπορείς να παρακολουθήσεις τα μαθήματα από το διαδίκτυο.


Τα βιβλία είναι δωρεάν;

Όχι, δεν είναι. Το κόστος αγοράς ενός βιβλίου ποικίλλει. Ωστόσο είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα υπάρχει η δυνανότητα μελέτης στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου υπάρχουν όλα τα βιβλία που ενδέχεται να χρειαστείς σε πολλά αντίτυπα.

Υπάρχει φοιτητικός σύλλογος;

Υπάρχει ένας κεντρικός φοιτητικός σύλλογος, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει τυχόν παράπονα στους καθηγητές, όμως δεν έχει μεγάλη επιρροή σ' αυτούς. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλοί, μικρότεροι στους οποίους ο καθένας μπορεί να εγγραφεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, π.χ. Ιστιοπλοΐας, ξιφασκίας κλπ.

Γίνονται διακρίσεις για τις μειονότητες; Πώς αντιμετωπίζονται οι Έλληνες φοιτητές;

Γενικά δεν υπάρχουν ρατσιστικές τάσεις στην Ουαλία και το περιβάλλον είναι φιλικό προς τους ξένους φοιτητές, δεδομένου ότι ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην περιοχή αυτή είναι μεγάλος.
Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες φοιτητές.


Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες;

Θα έλεγα το φαγητό. Προσωπικά, θεωρώ ότι το φαγητό στο εστιατόριο της σχολής (και γενικά) διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά, σπιτικά φαγητά. Επίσης, το κόστος για γευστικό και υγιεινό φαγητό είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, έπρεπε να μάθω να μαγειρεύω.

Σε ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρείχες!

Ευχαριστώ και εγώ που είχα την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου