Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.



Στα πλαίσια του μαθήματος της κοινωνιολογίας, η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας και οι μαθητές της Γ' Λυκείουείχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού και να ευαισθητοποιηθούν για τα άτομα που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για την επανένταξή τους στην κοινωνία. 
Η κ. Ε. Λιντζαροπούλου (θεολόγος και εκπαιδευτικός) και η εθελόντρια κ. Β. Σουκουλή, αφού πρώτα μας παρουσίασαν το έργο τους στο σωφρονιστικό ίδρυμα,  απάντησαν στις ερωτήσεις μας.  Οι εθελόντριες αυτές, διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα και φωτογραφία αντίστοιχα, με σκοπό να διευρύνουν τις γνώσεις των φυλακισμένων. Οι περιορισμένες υποδομές, η ισχνή μέριμνα του κράτους και η άγνοια των πολιτών καθιστούν αυτό το έργο πολύ δύσκολο. Όμως, η θέληση να βοηθήσουν έκανε τις δύο αυτές γυναίκες να συνεχίσουν το δύσκολο έργο του κ. Γεώργιου Ζουγανέλη. 
Η κ. Β. Σουκουλή με την ομάδα φωτογραφίας των μαθητών της κατάφερε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και ακόμα και αν δεν πήρε την πρώτη θέση, απέδειξε πως αν κάποιος προσπαθεί, μπορεί να τα καταφέρει. Η δουλειά της ήταν αξιέπαινη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι πριν από αυτό, οι φυλακισμένοι δεν είχαν καμία σχέση με τη φωτογραφία. 
Η κ. Ε. Λιντζαροπούλου μας μίλησε για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, τόσο των ανηλίκων όσο και των ενηλίκων, ανδρών και γυναικών. Η συζήτηση ήταν αρκετά ενημερωτική, καθώς ένα ποσοστό των μαθητών δεν γνώριζε  τίποτα για τα κρατητήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις συνθήκες που επικρατούν σ' αυτά. Στα λόγια τους ήταν ορατή η επιθυμία να μας κάνουν να εκτιμήσουμε το αγαθό της παιδείας  (που για μας θεωρείται ως αυτονόητο) και να μας πείσουν  πως η εκπαίδευση είναι ο μόνος σωστός δρόμος για την πρόληψη της παραβατικότητας, αλλά και η μόνη πραγματική ευκαιρία για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων που παρουσίασαν παραβατική συμπεριφορά σε κάποια φάση της ζωής τους. Επιπλέον προσπάθησαν να μας δείξουν τη σημασία της εθελοντικής δράσης στις δύσκολες συνθήκες που όλοι ζούμε και να παρουσιάσουν τις πολλές πλευρές που μπορεί να έχει ο εθελοντισμός. 
Φυσικά, δεν ήταν λίγες οι αναφορές τους στο πρόσωπο του κ. Ζουγανέλη,  το έργο του οποίου, ήταν καθοριστικό για την επιτυχία του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε κλειστά σωφρονιστικά ιδρύματα. Ήταν ορατός ο σεβασμός στο άτομο και στη μνήμη του, γιατί χωρίς τη δική του παρότρυνση δε θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο που μοιάζει ξένος, αλλά στην πραγματικότητα μας είναι τόσο γνωστός. Λόγω της μεγάλης προσφοράς του κ. Ζουγανέλη θεωρήσαμε αναγκαίο να αναφερθούμε στη ζωή του και στη συμβολή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Σαφώς δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αγάπη των μαθητών του που για κάποιους θεωρείτο  πατέρας. 


Ο Γεώργιος Ζουγανέλης, το όνομα του οποίου φέρει το «Δίκτυο για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές ». 

Ο Γεώργιος Ζουγανέλης, γεννήθηκε στις 29-4-1961 και ήταν το 4ο παιδί από τα 19 παιδιά της υπερπολύτεκνης οικογένειάς του. Το 1979 αποφοίτησε από την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, από όπου έλαβε και πτυχίο αγιογραφίας και το 1984 από τη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές βυζαντινής μουσικής και Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών. Εργάστηκε ως θεολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2005 που δημιουργήθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, υπήρξε διευθυντής του, εκπαιδευτικός και ψυχή του θεσμού. Η δράση του διεκόπη λόγω του ξαφνικού θανάτου του στις 29-1-2016, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, εορτή της εκπαίδευσης και των δασκάλων. Η πολιτεία, κατόπιν προτάσεως των εκπαιδευμένων του Σχολείου, τίμησε την προσφορά του ονομάζοντας το Σχολείο σε: 2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού-Γεώργιος Ζουγανέλης.
 Όπως χαρακτηρίστηκε και από την κ. Ελένη Λιντζαροπούλου ήταν ένα ευλογημένο πλάσμα. Εκτός από χαρισματικός θεολόγος, αγιογράφος, ιεροψάλτης και 11 χρόνια Διευθυντής, ήταν γνωστός και για τον ανοιχτό, διαισθητικό, απλό και ευθύ χαρακτήρα του. Ήταν επίσης γενναιόδωρος, πνευματική προσωπικότητα, γεμάτος χιούμορ, που απέπνεε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Υπήρξε βράχος ακλόνητος στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των κρατουμένων, όχι με λόγια, αλλά με καθημερινή ακούραστη πράξη και επίσης νους και ψυχή εμπνευσμένων καινοτομιών στην εκπαίδευση ενηλίκων. Πολύ απλά, ήταν ένας δάσκαλος θεριό ανήμερο. 

Ο Γεώργιος Ζουγανέλης, με τα λόγια των(κρατουμένων)μαθητών του... 

Ευχαριστούμε τον Κύριο που σε έστειλε στον δρόμο της ζωής μας... δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, ούτε εσένα ούτε αυτά που μας δίδαξες. 
Μέσα στην Κόλαση μού έμαθες να ζω τον Παράδεισο. 
Είμαι ευγνώμων σε αυτόν τον μεγάλο Δάσκαλο που μας έμαθε να είμαστε μαχητές - μαθητές της γνώσης και της ζωής. Είναι φτωχά τα λόγια για έναν άνθρωπο – διαμάντι σαν αυτόν. 
Στις 7 Οκτωβρίου, ένας άγγελος μου χτύπησε την πόρτα προς τον Παράδεισο και με έβαλε στο σχολείο. Αυτός ο άγγελος λεγόταν Ζουγανέλης.


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτριά μας κ. Καλαματιανού Φλώρα, χάρη στην οποία ήρθαμε σε επαφή μ' έναν κόσμο τελείως διαφορετικό  από αυτόν της καθημερινότητάς μας, Παρόλο που είχε  προσπαθήσει υπέρμετρα να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων και  τους φυλακισμένους - μαθητές των σχολείων των φυλακών, προσέκρουσε στη γραφειοκρατία. Παρά η δράση να ακυρωθεί οριστικά, προτίμησε να καλέσει τις εθελόντριες στο σχολείο μας ώστε να ενημερωθούμε. Είναι πολύ σημαντικό για μας, που πρόκειται να βγούμε  ως ενήλικες στην κοινωνία, να έχουμε γνωρίσει  αυτή την αθέατη πλευρά της κοινωνικής πραγματικότητας. Την ευχαριστούμε θερμά για την προσπάθειά της να δώσει άλλες διαστάσεις στην εκπαίδευσή μας και να μας ευαισθητοποιήσει ως άτομα.
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τηλέφωνο γραφείου: 2104990410
Κινητό τηλέφωνο: 6976754730
My blog: ζάχαρη άχνη – μυθιστορία της μνήμης
Fb: Ελένη Λιντζαροπούλου
Twitter:@eleninektar



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου