Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σχέδιο ειρήνης (Plot of peace)


Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στη δράση «Petit Plan - Νέοι Ορίζοντες»,  τα τμήματα 1 και 2 της Α' Λυκείου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το κοινωνικοπολιτικό ντοκιμαντέρ "Σχέδιο Ειρήνης". Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η προβολή ήταν άριστα διαμορφωμένος αφού στέγαζε ταυτόχρονα διάφορες εκδηλώσεις όπως αυτή την οποία παρακολουθήσαμε εμείς αλλά και μία έκθεση έργων τέχνης. Η ταινία πραγματευόταν τον φλέγον θέμα του φυλετικού ρατσισμού, που εκδηλώθηκε πολύ έντονα στην Ν. Αφρική την δεκαετία του '80.

      Εκτός από μαρτυρίες διαπραγματευτών της εποχής και από την παρουσίαση ποικίλων βάναυσων σκηνών σε βάρος των έγχρωμων πολιτών της Αφρικής, δόθηκε βάση στην αδικία που επικρατούσε απέναντι στην πλειονότητα των κατοίκων της Αφρικής. Το γεγονός που κέρδισε τις εντυπώσεις των μαθητών ήταν το ότι αν και αυτή η ήπειρος χαρακτηρίζεται από την αφθονία της σε φυσικούς πόρους όπως διαμάντια, πετρέλαιο κλπ, η μειονότητα των λευκών, που αποτελούσε μόλις το 5-10% του πληθυσμού, είχαν την πλήρη ισχύ. Επιπρόσθετα, οι γεμάτες νόημα εικόνες μας ευαισθητοποίησαν και όξυναν την κρίση μας σχετικά με το θέμα.
      Τέλος, μας δόθηκε η δυνατότητα να μάθουμε διαδραστικά περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αλλά και να εκφράσουμε ελεύθερα τους προβληματισμούς μας στην συζήτηση που ακολούθησε με μαθητές άλλων σχολείων και ειδικευμένων στο θέμα καθηγητών.


Από τις μαθήτριες του Α'2: Δάφνη Ηλιάδου, Δέσποινα Καλύβα και Ναταλία Κορωναίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου