Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Συνέντευξη με την Ηλέκτρα Σταυρογιάννη



Η μαθητική εφημερίδα του σχολείου μας, αποφάσισε να πάρει συνέντευξη από την Ηλέκτρα Σταυρογιάννη μετά τη μεγάλη προσωπική της επιτυχία. Η Ηλέκτρα κατόρθωσε να βγει πρώτη βαλκανιονίκης στην ιππασία.



1.Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ιππασία?

Η πρώτη της εμπειρία ήταν σε ηλικία 14 μηνών. Μια απλή βόλτα στο πάρκο στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει να ασχολείται με την ιππασία,  κοιμόταν στο καρότσι και ξαφνικά άρχισε να κλαίει και να φωνάζει άλογο. Έτσι λοιπόν οι γονείς της αποφάσισαν να την πάνε σε έναν όμιλο σχετικό με την ιππασία και για πρώτη φόρα ανέβηκε σε άλογο όπου παρά το μικρό της ηλικίας της κατάφερε να ισορροπήσει. Έτσι λοιπόν σε ηλικία 5 ετών ανέβηκε στο πρώτο πόνι και αργότερα , το 2007 πήρε το πρώτο της άλογο την Γουέντη όπου ιππεύει μέχρι και σήμερα.



2.Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα?


Σίγουρα το περιστατικό εκείνο ήταν καταλυτικό να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το άθλημα αλλά βέβαια χωρίς την επιθυμία των γονέων δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ποτέ. Μέσα από την συμπεριφορά της μικρής Ηλέκτρας οι γονείς κατάλαβαν από τότε τις δυνατότητες  και την κλίση της στην ιππασία. Βέβαια όπως και η ίδια μας ενημερώνει η μητέρα της ήθελε να ασχοληθεί και η ίδια  με την ιππασία και έτσι όταν αργότερα άρχισε η εντατική ενασχόληση της Ηλέκτρας με την ιππασία κατάφερε και εκείνη να υλοποιήσει ένα από τα όνειρα της κάνοντας και η ίδια ιππασία περιμένοντας την κόρη της να τελειώσει την προπόνησή της.


3.Πώς ένιωσες όταν άκουσες το όνομα σου ως νικήτρια στους Βαλκανικούς αγώνες?


Αδιαμφισβήτητα, ήταν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής της. Όπως η ίδια μας ενημερώνει μόλις έμαθε την νίκη της άρχισε να κλαίει μαζί με τον πατέρα της έχοντας πάντα πλάι της το άλογο της την Γουέντη.


4.Είναι η πρώτη μεγάλη διάκριση για εσένα?

Ναι, ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να διακριθεί σε έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό!


5.Να φανταστώ το κάνει ακόμα καλύτερο το γεγονός ότι εκπροσωπούσες τη χώρα σου σωστά ?


Ύστερα από ομολογία της, δεν είναι και τόσο ωραίο το συναίσθημα να εκπροσωπείς την χώρα σου χωρίς να υπάρχει απαραίτητη υποστήριξη. Η Ομοσπονδία δεν πληρώνει το κόστος της αποστολής, ούτε για του Βαλκανικούς. Το κόστος, το οποίο ανέρχεται στα 400-500 ευρώ ανά μήνα για την φροντίδα του αλόγου, αλλά και όλα τα έξοδα της αποστολής, είναι αποκλειστική υπόθεση του ιππέα. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί ότι κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Αγώνων η Ομοσπονδία και ο Όμιλος στον οποίο ανήκει, δεν βοήθησαν καθόλου στα έξοδα της.


6.Βρίσκονται στο μυαλό σου οι Ολυμπιακοί αγώνες της Βραζιλίας?


Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Βραζιλία δεν αποτελούν στόχο για τα άμεσα σχέδια της Ηλέκτρας. Καταρχάς είναι αδύνατη η συμμέτοχη της καθώς δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο έτος ηλικίας των 21 ετών. Έπειτα για να κερδίσει μια θέση σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός θα πρέπει να περάσει μέσα από την διαδικασία της πρόκρισης πράγμα που σημαίνει πολύωρες προπονήσεις. Όμως η κύρια αιτία που δεν της επιτρέπει την συμμετοχή της είναι το ιδιαίτερο  κόστος που απαιτείται για την αγορά ενός νέου αλόγου. Η Γουέντη, το άλογο με το όποιο αγωνίζεται δεν είναι ακόμα  στο κατάλληλο στάδιο ώστε να μπορέσει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς.

7.Εξήγησε μας πως διεξάγεται ο αγώνας και ο τρόπος βαθμολογίας?


Η ίδια μας ξεκαθαρίζει ποια είναι τα αθλήματα στο αγώνισμα της ιππασίας. Αρχικά μας αναφέρει ότι τα αθλήματα αυτά είναι τα Εμπόδια και το Dressage ( Ιππική Δεξιοτεχνία). Τα Εμπόδια είναι το γνωστό σε όλους αγώνισμα όπου το άλογο και ο ιππέας υποχρεούται να περάσει τα εμπόδια Η βαθμολογία είναι απλή για κάθε βαλβίδα που πέφτει είναι 4 βαθμοί ποινής και νικητής είναι αυτός με τους λιγότερους πόντους και τον καλύτερο χρόνο. Το Dressage είναι αγώνισμα δεξιοτεχνίας. Ο ιππέας με το άλογό του βαθμολογείται ανάλογα με την στάση του αλόγου, τις ασκήσεις που εκτελεί πάνω σε κάθε ένα γράμμα. Ο χώρος όπου εκτελείται αυτό το αγώνισμα είναι ένας στίβος 20x60 όπου ανά 6m από κάθε γωνία και ανά 12m μεταξύ τους υπάρχουν διάφορα γράμματα όπου ο αναβάτης και ο ίππος καλείται να εκτελέσει κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις και να σταθεί σε κάθε ένα από αυτά τα γράμματα. Βέβαια όπως μας ομολογεί συχνό φαινόμενο είναι να επηρεάζει ο Όμιλος στον οποίο ανήκεις την αντίστοιχη βαθμολογία, Τέλος, μας τονίζει την διαφορά του ιπποδρόμου με την ιππασία. Ιππόδρομος είναι οι αγώνες ταχύτητας μεταξύ αλόγων όπου ο κάθε θεατής ποντάρει στο άλογο που πιστεύει ότι θα τερματίσει πρώτο και δεν ανήκει στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.


 

8.Ενδεικτικά κάποιες θυσίες που έχεις κάνει για το άθλημα?


Σαφώς και έχω κάνει θυσίες,για να τα καταφέρω! Μία από αυτές είναι ο περιορισμός των εξόδων μου, καθώς και ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος μου. Ενδεικτικά μας αναφέρει ότι πέρυσι βρισκόταν κάθε μέρα στον όμιλο, για την περιποίηση του αλόγου από τις 16:00-21:00 την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ τον χειμώνα 16:00-19:00. Από φέτος λόγω του φορτωμένου προγράμματός της, εξαιτίας των Πανελληνίων εξετάσεων επισκέπτεται το άλογό της κάθε Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή.

9.Να υποθέσω ότι η ιππασία είναι δαπανηρό άθλημα. Έχεις κάποιους χορηγούς που σε στηρίζουν?


Χωρίς άρνηση, αναφέρει πως η ιππασία είναι ένα δαπανηρό άθλημα. Καταρχήν, η αγορά του αλόγου, η οποία κυμαίνεται από 20.000-1.000.000 ευρώ, κάνει αυτόματα το άθλημα πολυέξοδο. Βέβαια και η φροντίδα του αλόγου έχει ένα σημαντικό κόστος. Παραδείγματος χάρη, 400 ευρώ ανά μήνα για την στέγαση του στον Όμιλο ή 700 ευρώ ανά μήνα για την στέγαση και περιποίηση του από τον Όμιλο. Όσον αφορά την εύρεση χορηγών, η ίδια αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται να έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες και να έχεις διακριθεί. Σε όλη την διάρκεια της πορείας της, την πλησίασαν μόνο δύο χορηγοί, ο ένας από τους οποίους θα την στήριζε μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο δεύτερος δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της.
   
10.Σκέφτεσαι να το ακολουθήσεις ως αρχική δουλειά ή θα προσπαθήσεις και για το πανεπιστήμιο?


Ο στόχος της για το μέλλον είναι η Γυμναστική Ακαδημία. Η ίδια αναφέρει ότι κάποτε είχε σκεφθεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ιππασία είτε ως προπονήτρια, είτε ως κτηνίατρος, διατροφολόγος ή ως φυσιοθεραπεύτρια αλόγου, αλλά στο εξωτερικό.


11. Οι στόχοι σου για την συνέχεια?


Πέρα από την Γυμναστική Ακαδημία, σκέφτεται να συμμετάσχει και στον επόμενο αγώνα, ο οποίος θα διεξαχθεί στο τέλος του Απριλίου. Όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα, καθώς το άλογο έχει παρουσιάσει κάποια προβλήματα στο πόδι του, μετά από την προσπάθεια που κατέβαλε στους Βαλκανικούς Αγώνες.


12. Θα μπορούσες να μας πεις δύο λόγια όσον αφορά το άλογο σου, τη Γουέντη;

Αρχικά, μας αναφέρει ότι η Γουέντη είναι χρώματος καφέ με μαύρη χαίτη και ουρά και με ένα άσπρο αστέρι στο μέτωπο. Ύστερα μας είπε ότι όταν την πρωτοσυνάντησε το άλογο αντιδρούσε κλωτσώντας και δαγκώνοντας την. Τώρα πια όμως, κάθε φορά που την αντικρίζει της χλιμιντρίζει.


13. Σε περίπτωση τραυματισμού της Γουέντη, είναι εύκολο να πάρεις μέρος στους αγώνες με άλλο άλογο;


Είναι δυνατή η συμμετοχή με άλλο άλογο, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προπόνησης, ώστε να προσαρμοστεί τόσο ο αναβάτης όσο και το άλογο. Επίσης δεν το θεωρεί σωστό να τρέξει σε αγώνες με κάποιο άλλο άλογο εκτός από την Γουέντη.


14. Έχεις σκεφθεί τι θα γίνει όταν πλέον η Γουέντη δεν θα είναι δυνατόν να συμμετάσχει στους αγώνες;

Η λύση είναι να την πάμε σε κάποιο λιβάδι, για να ζήσει αξιοπρεπώς την υπόλοιπη ζωή της. Βέβαια αυτό στην Ελλάδα είναι ανέφικτο και γι’ αυτό θα πρέπει να της βρούμε ένα λιβάδι στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου